Hristos Vaskrese!

Hristos Vaskrese

Vaskrs ili Uskrs najveći je hrišćanski praznik. Toga dana je Isus Hrist, prema verovanju, vaskrsao iz mrtvih, pobedio smrt i svim ljudima od Adama i Eve do poslednjeg čoveka na zemlji darovao večni život.

U celom hrišćanskom svetu za ovaj praznik je vezan običaj darivanja jajima. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života. Crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i koji ga primaju. Crvena boja simboliše Hristovu nevino prolivenu krv na Golgoti, ali je, istovremeno, i boja vaskrsenja.

Običaj je da na stolu u kući, na dan Vaskrsa, stoji ukrašena činija sa ofarbanim jajima. Domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim i svi ukućani. Tada uz smeh i radost, otpočinje takmičenje kako bi se utvrdilo čije je jaje najjače. Pomenuti događaj predstavlja veliku radost za decu.

Na Vaskrs se prvo jede kuvano vaskršnje jaje, a nakon toga i ostala jela.

Prvo obojeno jaje (čuvarkuća), potrebno je staviti pored kandila i čuvati sve do Đurđevdana. Uoči Svetog Georgija se „čuvarkuća“ potopi u vodu u koju se zatim stavi cveće, pa se tom vodom na Đurđevdan ujutru umiva ili se bar malo pokvase oči i lice „za zdravlje“.

U nekim krajevima „čuvarkuća“ se čuva do idućeg Vaskrsa, i tada se prošlogodišnje jaje baca preko kuće, a na njegovo mesto se stavlja novo.

Vaskrs kao praznik nade i vere u bolju budućnost, pravičnost, razumevanje i ljubav prema bližnjima treba da donese radost u naše domove.

Želimo Vam da ovaj najradosniji hrišćanski praznik provedete u sreći i miru, u krugu svojih najdražih.

HRISTOS VASKRESE!

Share

Nema komentara »

RSS feed for comments on this post.
TrackBack URL

Leave a comment