Zagonetni lik na kapeli u Podlokanju

Kapela u Podlokanju

Već tri nedelje pažnju oko 200 stanovnika naselja Podlokanj, kao i celokupnog stanovništva MZ „Banatsko Aranđelovo“, zaokuplja neobična misterija – ljudski lik koji se pojavio na zidu nove kapele.

Zagonetan lik je dug približno 20 i širok 30 centimetara i nalazi se u donjem levom delu zida kapele. Jasno se razaznaju oči, obrve i brada muškarca. Čiji je obris – teško je ustanoviti.

Za meštane dileme nema – u pitanju je lik Isusa Hrista, dok su drugi ubeđeni da se na zidu ukazao Sveti Sava ili neki drugi svetac.

Gradnja kapele je praktično završena, a zbog nerazjašnjene misterije u vezi pojave lika na zidu, novo zdanje već su počeli da posećuju znatiželjnici, uvereni da se desilo čudo, mada ima i sumnjičavosti da je sve nameštaljka.

Unutrašnjost kapele u pročelju ukrašava drveni krst sa raspećem Isusa Hrista, rad poznatog skultora Dragiše Stanisavljevića, na zidovima je šest pravoslavnih ikona, otvorena je od osam ujutro do 20 sati. Kada se kapela uređivala, posle obavljenog malterisanja i gletovanja, prilikom krečenja u belo pri dnu zida u uglu pojavio se zagonetni lik.

Dok je gletovao zidove, lik sa zatvorenim očima primetio je moj brat Zvonko. Već sledećeg dana oči su se otvorile. Nikome nije jasno kako se ovaj lik pojavio i zašto, a nije ni jasno koji je svetac u pitanju. Od komšija sam čula da je nedavno i sveštenik iz susednog Banatskog Aranđelova bio u kapeli. Slikao je zagonetan lik i to bi, kako se priča po selu, trebalo da prosledi patrijarhu

– priča Marija Ilić dok pokazuje unutrašnjost kapele koju krasi drveni krst s raspećem Isusa Hrista.

Podlokanj pripada pravoslavnoj crkvenoj opštini Banatsko Aranđelovo. U selu crkva nikada nije podizana, nego je još davno u centru Podlokanja u dvorištu nekadašnje škole izgrađena zvonara, koja je pre nekoliko godina obnovljena.

Takođe, neophodno je istaći da je finansijska sredstva za izgradnju kapele u Podlokanju obezbedila MZ „Banatsko Aranđelovo“ uz značajnu pomoć Milivoja – Bate Klepića, poznatog trgovca i kolekcionara umetnina iz Beograda, koji je rođen u ovom malom severnobanatskom selu.

Share

1 komentar »

RSS feed for comments on this post.
TrackBack URL

  1. Komentar X Man :
    3 juna, 2011 u 23:20

    Pozovite vi lepo Moldera i Skali. Ima da vam reše slučaj 100% 🙂

Leave a comment