U zgarište pretvoreno najbogatije lovište

Bogato lovište pretvoreno u zgarište

Požar koji je najverovatnije izazvan nepažnjom, nemarom i ljudskom bahatošću pretvorio je u zgarište preko 500 hektara najbogatijeg lovišta u potesu Kočovat uz srpsko-rumunsku državnu granicu u ataru Banatskog Aranđelova. Ovaj deo atara i lovišta LU „Kočovat“ od oko 800 hektara, u sklopu je specijalnog rezervata prirode sa staništem velike droplje na severu Banata, ali prema uveravanjima lovaca, koji su dobri poznavaoci prilika na terenu, srećom, da je deo sa gnezdima retke stepske ptice ostao van domašaja vatre.

Vatra je na Kočovatu destkovala bogato lovište za dva dana. Predsednik LU „Kočovat“ Cvetko Jegdić kaže da je požar buknuo najpre pre nedelju dana, 6. oktobra posle podne, o čemu su ga obavestili zaposleni iz mesnog poljoprivrendog gazdinstva koji su u tom delu atara obavljali berbu kukuruza, intervenisali su vatrogasci iz Novog Kneževca i lokalizovali požar, ali sutradan se ponovo rasplamsala, prešavši čak i granični pojas u atar Rumunije.

Plamen se ponegde uzdizao i do petnaest metara, kada je zhavatao trsku, travu i rastinje, potpomognuto vetrom gorelo je i ono što je suvo i mokro. Na Kočovatu imamo jako puno divljači, jer je ovaj predeo veoma povoljno stanište za fazane, zečeve, divlje svinje, srneću i drugu divljač, zbog trstika, gloga, trnjina i drugog rastinja. Za divljač ovo zgarište znači katastrofu, jer se sa ovog staništa pomerila. Srećom pa nije baš sve izgorelo. Prošle nedelje smo imali lov na fazane, na okolnom terenu koji je vatra mimoišla, da se uverimo kakva je situacija… Divljači je uskraćeno dosadašnje stanište, gde je imala izuzetne uslove, a sada je izložena grabljivicama

– priča Jegdić.

U LU „Kočovat“ preodčavaju da je ovim požarom jako velika šteta naneta prirodi i lovačkom udruženju, ali za sada se ne zna ko je počinilac. Neke pojedinosti su se u međuvremenu doznale, ima određenih sumnji, pa se očekuje da nadležne službe i policija, ukoliko se sumnje potvrde, podnesu prijave protiv piromana.

Trebaće najmanje tri do četiri godine da se stanje na ovom lovnom terenu popravi. Trava će izrasti sledeće godine, ali za obnovu rastinja trebaće vremena. Znaju lovci koji su kod nas na Kočovat dolazili u lov na lisice, kakvo je bogatstvo upravo na ovam lovnom terenu, nisu mogli da poveruju koliko su tu divljači videli

– priča Jegdić.

Uništene su čeke i hranilice za divljačManjih požara u lovištu bilo je i ranije, ali ovakve razmere i sa ovako katastrofalnim posledicama se ne pamti. Prethodni veći požar bio je pre četiri godine, prouzrokovan sa rumunske strane granice paljenjem strnjike. Taman kada se lovište oporavilo, ekološka katastrofa se ponovila…

Obilaskom terena u durštvu predsednika Komisije za lovni turizam LU „Kočovat“ Duleta Vrankovića i lovočuvara Svetozara Števančeva, uverili smo se da je veći deo rezervata Kočovat pretvoren u zgarište. Od paljevine pale su neke čeke i uništena podignuta hranilišta.

Na ovom delu se nekada vadio pesak, vode ima preko cele godine i zahvaljujući trsci, rastinju i travi, teren je predstavljao idealno mesto za divljač, posebno za divlje svinje. Sada je ostala pustoš, jer divljač ne ide na paljevinu i zgarište. Drveće je gorelo nekoliko metara u visinu, sve je uništeno skroz do rumunske granice

– kaže Števančev.

Sa zgarišta prne samo poneki fazan, kada se uveri da mu je dosadašnje prebivalište izgorelo. Ogorčen je i Dule Vranković, konstatuje žalosnu činjenicu da divljači nema.

Najveće bogatstvo nam je bilo u ovom delu lovišta, a sada je to ljudskom nermarnošću, jednim nesmotrenim i bahatim potezom uništeno – ogorčen je Vranković. – Izgubili smo izuzetno mnogo, ostala je paljevina i ogoleli teren. Ne znamo ni kako će se i da li će se održati tradicionalna manifestacija lova na „kočovatsku lisicu“, na koju su upravo na ovaj teren dolazili lovci iz mnogih mesta. Zbog požara pomeranje i migracija divljači je velika. Zahvaljujući intervenciji vatrogasaca i letnjem putu koji ovuda prolazi sprečeno je da se vatra proširi na drugu stranu i da posledice budu još pogubnije.

Autor teksta – Milorad Mitrović, novinar novosadskog lista „Dnevnik“

Share

Nema komentara »

RSS feed for comments on this post.
TrackBack URL

Leave a comment