Predškolska ustanova ugostila vaspitače iz Deske

Novi Kneževac poseta gošći iz Deske

Opština Novi Kneževac realizuje IPA program prekogranične saradnje sa partnerima iz Deske u Mađarskoj.

Pomenuta saradnja ogleda se, pre svega, u razmeni iskustava kroz međusobne posete dece i pedagoga iz predškolskih ustanova i škola. Takođe, u okviru projekta „Eduko NKD“ sredstvima Evropske unije realizuje se i ulaganje u zamenu dotrajale stolarije novom na objektu Predškolske ustanove „Srećno dete“ u Novom Kneževcu.

Sa druge strane, u Deski, koja je najznačajnije uporište srpske dijaspore na jugu Mađarske, gradi se srpski obrazovno – kulturni i duhovni centar, uz očekivanja da se dalje jačaju veze i neguje saradnja sa partnerima iz matice na primerima dobre prakse.

Tako su u okviru programa saradnje deca iz novokneževačke PU „Srećno dete“ bila u poseti vršnjacima u Deski, a deca iz tamošnjeg zabavišta „Mora Ferenc“ pored druženja u Novom Kneževcu obišla su i Palić.

Pored upoznavanja i druženja dece i vaspitača razmenjujemo stručna iskustva u radu. Za nas je izuzetno značajno da je ovom saradnjom omogućena investicija u centralnom objektu naše predškolske ustanove u Novom Kneževcu gde je stara stolarija zamenjena novom PVC stolarijom, što nam obezbeđuje uštedu na troškovima grajanja. Razmena iskustava vaspitača iz Novog Kneževca i Deske je vrlo konstruktivna i korisna, pošto vaspitačice svojim koleginicama prikazuju ono čime se bave sa decom. Pre dve nedelje mi smo boravili u Deski kada smo se upoznali sa tematskim aktivnostima o jeseni koje se sprovode u njihovoj ustanovi, a prilikom njihovog boravka kod nas u Novom Kneževcu prikazali smo ogledni metod rada vapitačice Mire Acin iz Banatskog Aranđelova „Igrom do čitanja“

– naglašava direktorka PU „Srećno dete“ u Novom Kneževcu Nada Rankov.

Novi Kneževac poseta gošći iz Deske - predavanjeViše od 90 dečijih igara i zanimacija vaspitačica Mira Acin je povezala u ogledni metod rada „Igrom do čitanja“, na aktivnostima za razvoj predčitalačke sposobnosti kod dece predškolskog uzrasta sa temom „Od glasa M do slova M“, koji je prezentovan koleginicama iz Deske prilikom njihove posete 25. novembra 2011. godine.

Želeli smo da pokažemo koleginicama iz Deske koje sve igre mogu da se koriste prilikom učenja i prepoznavanja slova kod dece predškolske grupe. Projekat se kod nas realizuje četvrtu godinu u mojoj vaspitnoj grupi, a prezentovan je 2010. godine na stručnim susretima primera dobre prakse u Novom Sadu i na susretima vaspitača u Vrnjačkoj Banji. Stigla su nam odobravanja od koleginica koje su pokazale veliko interesovanje a nešto od tih igara primenjuju i moje koleginice u Predškolskoj ustanovi „Srećno dete“. To su igre za razvoj govora, prepoznavanja slova, značenja reči, rečenica, zatim priče, dramatizacije, razlikovanje zvukova, uočavanje prvog i zadnjeg glasa, rastavljanja reči na glasove i slova, sastavljanje glasova u reč, povrezivanje glasova i slova, takođe i igre pisanja, ali ne klasičnog pisanja, nego pisanja crtežima i slikama. Deca prihvataju ove igre i traže da uče slova kroz igre

– ukazuje vaspitačica Acin.

Direktorka  Zabavišta „Mora Ferenc“ Tinde Ezene Silađi i njena zamenica Spomenka Đukin prilikom boravka u Novom Kneževcu istakle su da je ova saradnja njihovoj ustanovi donela mnogo pozitivnih iskustava, nova poznanastva i drugarstva, jer se saradnja ne prekida završetkom ovog projekta prekogranične saradnje, nego su radi da se ona neguje i ubuduće.

Koleginice iz Novog Kneževca su nam puno pomogle jer smo dobili dosta stručne literature i nove ideje, a i mi smo se trudili da im uzvratimo istom merom. U zabavištu u Deski je obuhvaćeno 117 dece, od kojih ih je u grupi na srpskom jeziku tridesetoro, međutim, jako je malo dece srpske nacionalnosti, svega šestoro, dok su ostalo deca mađarske nacionalnosti čiji roditelji žele da im deca uče srpski. Srba u Deski je sve manje, mada smo krajem 19. i početkom 20. veka ovde bili izrazito većinski živalj, a situacija se promenila posle Prvog svetskog rata. Mnogi Mađari su zainteresovani da im deca uče srpski, jer su nekada pohađali srpsko zabavište i školu

– kaže Spomenka Đukin.

U Deski se obnavlja i gradi novo zdanje Srpskog kulturno – obrzaovnog i duhovnog centra, gde će se stvoriti mnogo bolji uslovi za obrazovanje, negovanje srpske kulture i očuvanje identiteta Srba u ovom pomoriškom mestu na jugu Mađarske. Zgrada u kojoj su do sada bili srpska škola i zabavište, takođe i druge institucije, je bila dotrajala i bilo je krajnje vreme da se obnovi.

Pošto se podiže nova zgrada u kojoj će biti više prostora, uključili smo i druge projekte tako da će biti srpski obrazovno, kulturni i duhovni centar, u kojem će se pored nastave na srpskom jeziku odvijati i druge aktivnosti od značaja za očuvanje identiteta Srba, ne smao iz Deske, nego će se uključiti i žitelji okolnih mesta sa juga Mađarske, pa i pograničnih naselja sa severa Banata iz Vojvodine

– kaže Spomenka Đukin.

Autor teksta – Milorad Mitrović, novinar novosadskog lista „Dnevnik“

Share

Nema komentara »

RSS feed for comments on this post.
TrackBack URL

Leave a comment