Sačuvajmo stare običaje – "korinđanje" na Badnji dan

Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici danas slave Badnji dan i Badnje veče, pripremajući se za proslavu Božića – najradosnijeg hrišćanskog praznika, rođenja Isusa Hrista, kada će jedni duge pozdravljati sa „Hristos se rodi“.

Današnji dan, dan uoči Božića, jeste Badnji dan. Naziv je dobio po tome jer se toga dana seče badnjak i unosi u kuću. Sa ovim danom već počinje Božićno slavlje.

Pokloni za korinđašeBadnjak je obično mlado, hrastovo ili cerovo drvo.

Badnje veče, praktično spaja Badnji dan i Božić.

U pravoslavnim kućama Badnje veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko obavezno posne trpeze na kojoj su – posna jela, riba, suve šljive, orasi…

Takođe, Badnji dan je karakterističan i po „korinđanju“ .

Ovaj stari običaj još se praktikuje tu i tamo po Vojvodini (uglavnom po Banatu). Na Badnje veče deca idu od kuće do kuće i pitaju: „Jel´ slobodno korinđati?“. Ukoliko jeste, klinci kreću sa pesmicama u horu ili pojedinačno.

Korinđanje - MitovskiNa „korinđanje“ najčešće idu deca, u pratnji najstarijih članova porodice, u kasnim popodnevnim satima, pre nego što započne predbožićna večera. „Korinđaši“ uglavnom obilaze porodice iz komšiluka i veselim pesmicama čestitaju Badnji dan i predstojeći Božić. Narodni običaji kažu – što „korinđaši“ glasnije pevaju, to donose više sreće domu koji posećuju.

Nakon toga, ljubazni domaćini deci daju slatkiše, jabuke, orahe, suve šljive i slično.

Ovaj običaj ima i dublji smisao, jer se na Badnje veče posti, pa klinci moraju da sačekaju Božić da bi uživali u ˝plenu˝. Dakle, poenta je – odupreti se iskušenjima.

Korinđanje - NedeljkoviKako bi se očuvala tradicija, odnosno određeni običaji otrgli od zaborava, udruženje građana „Sećanje na nekog“ organizovalo je simpatičnu manifestaciju „Etno korinđanje“ , po drugi put u Banatskom Aranđelovu.

Tako su se mališani, njih oko 30-ak, na Badnji dan skupili pred bibliotekom u Banatskom Aranđelovu, gde je za sve klince upriličen prigodan performans i potom krenuli put dogovorene maršute u obilazak sela.

Korinđaši su posetili nekoliko ulica i nakon gotovo dvočasovnog obilaska sela zadovoljni se uputili ka domu gospođe Angeline Dimitrijević, gde su nestrpljivo iščekivali dolazak Božić Bate!

Verujemo da su mališani zaista uživali u druženju, korinđanju i dobijenim poklonima, te da će „Etno korinđanje“ i ubuduće biti organizovano u našem malom mestu!

 

Share

Nema komentara »

RSS feed for comments on this post.
TrackBack URL

Leave a comment