Aktuelno u Lovačkom udruženju "Kočovat"

Sanacija Lovačkog doma u Banatskom AranđelovuLovačko udruženje „Kočovat“ iz Banatskog Aranđelova, sa 68 lovaca, gazduje na lovištu površine od oko 10.000 hektara, a okuplja i članove iz Majdana, Rabea, Podlokanja i Sigeta.

Adaptacija Lovačkog doma u selu, koji je vlasništvo LU „Kočovat“ traje nekoliko godina. Prošle godine je za pomenutu namenu utrošeno 1,5 miliona dinara a tekuće godine uloženo približno još toliko novca.

Lane je obnovljena ulična i dvorišna fasada na objektu, izmenjena je i dotrajala stolarija, tako da je Lovački dom sada opremljen modernim pvc prozorima, dok je u toku i opremanje kuhinje.

Naime, u toku je priprema magacina za piće i prostorije sa frižiderima i zamrzivačima. Takođe, obezbeđen je kompletan pribor za jelo, za 150 gostiju, a u kuhinji će još biti postavljen štednjak sa četiri profesionalne ringle, friteza i električni roštilj.

Pri kraju je uređenje sanitarnog čvora novim pločicama, bojlerima i ostalom opremom, prema najvišim evropskim standardima. Ispred Lovačkog doma asfaltiran je parking prostor a lovci su zasadili i 60 ruža.

Radovi na obnovi Lovačkog doma finansiraju se iz sopstvenih sredstava. Planirano je da to postane reprezentativan projekat koji će unaprediti lovni turizam u Banatskom Aranđelovu

– kaže Cvetko Jegdić, predsednik Lovačkog udruženja „Kočovat“.

Osvežen izgled Lovačkog domaU sklopu adaptacije objekta planirano je, u prizemlju, opremanje tri dvokrevetna apartmana, potom izgradnja osam dvokrevetnih soba u potkrovlju, kao i izgradnja novog objekta od 100 m², sa kotlarnicom za centralno grajanje, ostavom za ogrev, zatim hladnjačom za divljač, prostorijom za deranje divljači i otkuvavanje trofeja, boksovima za pse i garažama. Takođe, prema urađenom projektu, objekat bi imao solarne panele za korišćenje sunčeve energija za dogrevanje (o čemu smo već ranije pisali).

Lovačko udruženje „Kočovat“ uložilo je i značajna sredstva za opremanje svojih prostorija, tako da su obezbeđena dva računara, skener i faks, zatim, kupljena su dva dvogleda i fotoaparat, kako bi lovnik Dušan Vranković i lovočuvar Svetozar Števančev bili u prilici da bolje obavljaju svoj posao.

Cvetko Jegdić - predsednik LU KočovatTekuća lovna sezona nije bila posebno uspešna, obzirom na činjenicu da je zima bila duga i hladna, te da je potom usledilo i vrelo leto, što se negativno odrazilo na brojnost divljači. I pored toga, naše lovište je bogato, tako da svake godine ugostimo mnoštvo lovaca iz zemlje i inostranstva

– ističe Jegdić.

U cilju unapređenja uslova za razvijanje lovnog turizma, pre šest godina LU „Kočovat“ (tada Lovačko društvo „Fazan“) izgradilo je u svom delu atara lovački salaš, sa kuhinjom i sanitarnim čvorom, kao i dve dvokrevetne sobe. U sklopu ovog objekta postoji i fazanerija.

FazanerijaPosebno ističemo činjenicu da od nedavno LU „Kočovat“ ima i svoju internet prezentaciju (www.lukocovat.rs), putem koje ćemo nastojati da se domaćim i stranim turistima predstavimo u najboljem svetlu, promovišući prvenstveno svoja bogata lovišta

– ponosno ističe Jegdić.

Takođe, LU „Kočovat“ je u proteklom periodu ulagala novac i u samo lovište, pa su tako postavljene tri vetrenjače za vodu (na potezu „Velike sigetske livade“) i osposobljeno je pet arteskih binara, pa će vode za divljač u narednom periodu biti dovoljno.

Izvor – „Novokneževačke novine“

Share

Nema komentara »

RSS feed for comments on this post.
TrackBack URL

Leave a comment