Zdrava hrana – zdrav život

prof. dr Branka Lazić - predavanje u Ban.Aranđelovu pred punom salomU organizaciji Udruženja građana „Sećanje na nekog“ upriličen je u Banatskom Aranđelovu dvodevni mini seminar na temu „Organske proizvodnje“.

Naime, 01. marta 2013. godine, gost-predavač bila je prof. dr Branka Lazić, koja je održala zanimljivo i nadasve poučno predavanje na temu „Biobašta“.

Uzimajući u obzir činjenicu da je prof. dr Branka Lazić  redovni profesor u penziji Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, kao i da je tokom svoje univerzitetske karijere predavala predmete „Povrtarstvo“ i „Cvećarstvo“ na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, Sarajevu i Zemunu, te da naučni rad prof. dr Branke Lazić obuhvata istraživanja bioloških osobina povrća, uticaja agroekoloških i agrotehničkih mera na rast i razviće, prinos i kvalitet povrća, razvoj proizvodnje u zaštićenom prostoru, zatim prikupljanje i izučavanje autohtonih eko tipova i sorti povrća kao i samoniklih vrsta i mogućnost njihove reintrodukcije i gajenja, više je nego jasno da kvalifikovanijeg predavača na ovu temu nismo mogli imati. 

Profesorka Lazić istakla je ovom prilikom da je organska proizvodnja razvojna šansa Vojvodine. Više od 750 žena u Vojvodini se do sada odlučilo da uzme učešće u projektu „Biobašta“, odnosno odlučile su se baviti preduzetništvom u oblasti organske proizvodnje.

Organska proizvodnja kao deo ekološkog, održivog razvoja obuhvata proizvodnju hrane i namirnica (primarna poljoprivreda) ali i neke druge proizvode biljnog i životinjskog porekla (tkanine, koža). Na osnovu bazičnih standarda, ona se zasniva na primeni principa agroekologije

– istakla je prof. dr Branka Lazić.

Porodica Lelea iz Toraka, nadomak Zrenjanina, može se smatrati pionirima u organskoj proizvodnji. Njihovu „Biobaštu“ profesorka je navela kao pozitivan primer, ukazujući na mogućnost da svako može za sebe i svoju porodicu proizvoditi zdravu hranu.

prof. dr Branka LazićOrganska proizvodnja pruža nam mogućnost da kroz proizvodnju zdrave hrane za sebe, svoju porodicu i tržište, ostvarimo i profit

– konstatovala je profesorka Lazić.

Prof. dr Branka Lazić ukazala je i na neke od osnovnih ciljeva organske poljoprivrede, kao što su proizvodnja hrane visoke hranljive vrednosti u dovoljnim količinama, uz bezbednost hrane po ljudsko zdravlje, proizvodnja u skladu sa biološkim principima, dugoročno održavanje i povećanje plodnosti zemljišta, maksimalno korišćenje obnovljivih izvora energije u okviru proizvodnog sistema i sl.

Problem organske proizvodnje, po rečima profesorke Lazić, jesu biljne bolesti, štetočine i korovi, koji se suzbijaju pravilnim izborom vrsta i sorti bilja, pravilnim plodoredom, odgovarajućom obradom zemljišta i uništavanjem korova fizičkim i mehaničkim putem.

Međutim, profesorka Lazić je istakla i jednu značajnu prepreku za bavljenje organskom proizvodnjom.

Organska proizvodnja ima i jednu nepremostivu prepreku – istom se može baviti samo pošten čovek

– tvrdi profesorka Lazić.

Takođe, profesorka Lazić je i jedan od osnivača ekoloških udruženja „Vrelo“ Novi Sad, „Terra’s“ Subotica i „Zelene mreže Vojvodine“ Novi Sad. Značaj „Zelene mreže Vojvodine“ posebno je istakla jer ova organizacija promoviše i podržava zaštitu životne sredine i principe održive proizvodnje.

Treba istaći i da je drugog dana seminara, 02. marta 2013. godine, predavanje na temu „Organska proizvodnja“ održao je inženjer Ivan Živanov, podeliši tom prilikom sopstvena iskustva u organskoj poljoprivredi.

Nadamo se da će stečeno znanje i podeljena iskustva pomoći da se i veći deo posetilaca pomenutog seminara opredeli za organsku proizvodnju, te tako uz proizvodnju zdrave hrane steknu i dodatni profit, kojim će obagatiti svoj kućni budžet.

 

 

Share

Nema komentara »

RSS feed for comments on this post.
TrackBack URL

Leave a comment