Sa 57. Republičkog festivala muzičkih i baletskih škola Srbije

Zorana Momić na 57. festvalu muzičkih i baletskih škola u PančevuOve godine, 57. Festival učenika muzičkih i baletskih škola Srbije, najstarijeg muzičko-pedagoške manifestacije, održao se od 08. do 14. maja u Pančevu, a domaćin je bila Muzička škola „Jovan Bandur”.

Tokom sedam dana, na Festivalu je učestvovalo oko 1.000 učenika i nastavnika, a Pančevo je ugostilo đake i profesore iz svih krajeva Srbije – 58 škola iz 50 gradova.

Festival je jedinstven u Srbiji, jer se od ostalih razlikuje po tome što ovde učenici predstavljaju deo ekipe određene Muzičke škole, a ne nastupaju samostalno, što je slučaj sa ostalim muzičkim takmičenjima.

Na pomenutom Festivalu, učešće je uzela i Osnovna muzička škola iz Novog Kneževca, koju su predstavljali Zorana Momić (flauta), Viktorija Jeras (klavir), Vuk Trifić (harmonika) i Jelena Firić (solo pevanje).

Republičko takmičenje je planirano za tri kategorije – solista, kamernih ansambala i orkestre. Učenici se u pojedinačnoj konkurenciji takmiče na svom instrumentu, dobijaju svoje bodove, a kasnije se bodovi svih članova, četvoročlane ili tročlane ekipe škole, odabiraju i dobija se prosek. Na kraju celog festivala, škole se rangiraju po uspehu svojih ekipa.

Sjajni pojedinačni  nastupi članova novokneževačke muzičke škole nisu prošli „nezapaženo“ kod članova žirija, pa su tako Zorana, Viktorija i Vuk osvojili druga mesta, dok je Jelena u svojoj kategoriji osvojila prvo mesto.

Ukupan prosek naše ekipe solista bio je dovoljan za visoko drugo mesto u generalnom plasmanu, što je u konkurenciji 58. muzičkih škola iz čitave Srbije i čak 1000 učesnika, rezultat vredan pažnje.

Share

Nema komentara »

RSS feed for comments on this post.
TrackBack URL

Leave a comment