Ilindanski zlatni kotlić

Ilijindan - Siget, Zlatni kotlić 2013

Prvi put žitelji Sigeta, proslavljaju 02. avgusta 2013. godine pravoslavni praznik Svetog Iliju kao Dan sela. Za slavlje je sve spremno, a pripremljeno je i 20 petlova od kojih će se od 13 sati u takmičarskim kotlićima kuvati paprikaš.

Narodni je običaj na severu Banata da se za Svetog Iliju kolju petlovi i od njih spremaju jela, a izreka kaže da do ovog velikog pravoslavnog praznika pevaju petlovi, a posle njihovi domaćini, kada petlovi završe u loncu

– kaže Dušan Mizdrak, meštanin Sigeta.

Pošto su mogućnosti sela skromne, broj takmičarskih ekipa ograničen je na 20, a posebno će se krčkati paprikaš od petlova za goste, okretati jagnjad na ražnju i kuvati ovčiji paprikaš. 

Za proslavu u Sigetu 10 petlova sa svog salaša darivao je dr Predrag Veličković iz Novog Kneževca, a po petla su priložile najstarije meštanke Zorka Momić i Bosa Dević.

Da se petlovi urede za seosko slavlje pobrinule su se meštanke Sigeta i njihove komšinice iz Aktiva žena iz Banatskog Aranđelova Evica i Dragica Vranković, Eržebet Balango, Rozalija Agošton, Vidosava Balaž i Irena Hajberger, dok su se muškarci potrudili da urede prostor bivše škole u centru mesta.

U prostorijama bivše škole od 11 sati predviđeno je osvećenje ikone Svetog Ilije uz učešće pravoslavnih sveštenika iz Banatskog Aranđelova i Novog Kneževca.

Valja napomenuti da je u takmičenju prvog „ILINDANSKOG ZLATNOG KOTLIĆA – SIGET 2013“ treće mesto osvojio Lakatoš Jožef, drugi je bio Nedeljković Milorad, dok je najbolji paprikaš po oceni žirija skuvala Gomboš Amalka.

Pored takmičenja u kuvanju petlovog paprikaša, veče je obeležilo i narodno veselje pod šatrama koje podiže „Foci cuki“ iz Martonoša, a gostuju poznati izvođači krajiških pesama Mile Delija, Jovica Pupovac i Mladen Leut sa solistkinjama.

Izvor – Milorad Mitrović, novinar novosadskog lista „Dnevnik“

Share

Nema komentara »

RSS feed for comments on this post.
TrackBack URL

Leave a comment