Pomoć ugroženima od poplava

Poplave u Srbiji

Vlada Republike Srbije proglasila je vanredno stanje u zemlji 15. maja 2014. godie, zbog velikih poplava koje su pogodile pre svega gradove i opštine u blizini manjih reka koje nemaju adekvatno obezbeđene obale.

Pre proglašenja vanredne situacije na teritoriji cele zemlje, ona proglašena u više od 20 gradova i opština: Užicu, Valjevu, Šapcu, Čačku, Loznici, Zaječaru, Osečini, Koceljevi, Lajkovcu, Ubu, Ljigu, Gornjem Milanovcu, Rekovcu, Smederevskoj Palanci, Žitištu, Malom Zvorniku, Požegi, Vladimircima, Svilajncu, Kosjeriću, Obrenovcu, Lučanima, Trsteniku, Mionici…

Vlada Republike Srbije uputila je apel za pomoć Ruskoj federaciji i Evropskoj komisiji, zatraživši pomoć u mehanizaciji i specijalizovanim vozilima, kako bi se brže evakuisalo stanovništvo iz ugroženih područja i kako bi se učinilo sve na utvrđenju obala, gde je to još uvek moguće… 

Policija utvrđuje nasip

Takođe, upućen je apel za pomoć i stanovništvu, kako bi se prikupio što veći broj plovila kojima bi se pomoglo u evakuaciji, ali i kako bi dobovoljci pomogli u utvrđivanju nasipa, odnosno punjenju vreća sa peskom…

U skladu sa aktuelnom situacijom u zemlji, Skupština opštine Novi Kneževac, na sednici održanoj 16. maja 2014. godine donela je odluku da pomogne ugroženom stanovništvu od poplava tako što će se određena finansijska sredstva iz budžetske rezerve opštine uplatiti na račun Vlade Srbije za pomoć ugroženima od poplava.

Sa druge strane, opštinski Štab za vanredne situacije je u saradnji sa novokneževačkim „Crvenim krstom“ , opštinom Novi Kneževac, „Kancelarijom za mlade“ i Pravoslavnom crkvom u Obilićevu organizovao punktove na kojima se prikuplja pomoć.

Pomoć ugroženom stanovništvu od poplava najpotrebnija je u vidu konzervirane hrane, vode, odeće, obuće i ćebadi.

Punktovi za prikupljanje pomoći u Novom Kneževcu nalaze se u Skupštinskoj sali (sala za venčanja) i Pravoslavnom hramu u Obilićevu, a radno vreme punktova je od 8 do 20 časova. Takođe, potrebni su i volonteri za rad na punktovima.

Na kraju da podsetimo, račun za pomoć Vlade Srbije 840-3546721-89 svrha uplate: za otklanjanje vanrednih okolnosti – poplave.

SMS BROJ ZA POMOĆ 1003 (cena poruke 100 dinara u svim mrežama).

Share

Nema komentara »

RSS feed for comments on this post.
TrackBack URL

Leave a comment