Opštinska delegacija posetila Desku

Deska - Babić i Nedeljkov po potpisivanju deklaracije o saradnji

Delegacija naše opštine, koju su predvodili predsednik opštine Dragan Babić i predstavnici mesne zajednice Banatsto Aranđelovo, Dragan Nedeljkov i Deže Čejtei, posetili su 03. maja 2014. godine Desku u Republici Mađarskoj i prisustvovali svečanosti koja je održana povodom obeležavanja godišnjica pobratimljenja ovog grada sa nemačkim Vizenbahom, rumunskim Orosheđom i belgijskim Ninoveom.

Pored predstavnika opštine Novi Kneževac, ovom događaju su prisustvovali i gradonačelnici Igazfalve iz Ruminije, kao i ukrajinskog mesta Raho, koji takođe gaje veoma dobre odnose sa Deskom.

Predsednik Babić je ovom prilikom rekao da saradnja sa Deskom traje više od 10 godina i da se čine stalni napori kako bi se ta saradnja unapredila. Do sada je realizovano nekoliko projekata u kulturi i drugim oblastima, što je podiglo kvalitet života žitelja oba mesta.

Sa gradonačelnikom Deske, Kiralji Laslom, u prijatnom i otvorenom razgovoru dogovorena je buduća saradnja i zajednički nastupi u okviru IPA fondova (fondovi Evropske unije za prekograničnu saradnju) u periodu od 2014. do 2020. godine. Ovakva saradnja će nam otvoriti više mogućnosti za razne vrste ulaganja, prvenstveno u razvoj poljoprivrede i drugih oblasti od zajedničkog interesa

– rekao je Babić.

Predsednik Babić je ukazao i na važnost prisustva predstavnika mesne zajednice Banatsko Aranđelovo, koja će sada moći da konkuriše za sredstva iz evropskih fondova u saradnji sa našom opštinom, ali i samostalno, što je u skladu sa opredeljenjem lokalne samouprave da mesnim zajednicama pomognu kako bi i samo obezbeđivale sredstva za svoj razvoj i funkcionisanje.

Dugo sarađujemo sa našim prijateljima iz Deske, sa kojima smo prve kontakte ostvarili posredstvom Silvije Domonkoš. Do sada se ta saradnja zasnivala pre svega na učešću naših delegacija na raznim kulturnim manifestacijama, u cilju unapređenja susedskih odnosa, dok se putem IPA fondova otvaraju mogućnosti za dalju saradnju, kojom se može unaprediti razvoj naše opštine, pa tako i mesne zajednice Banatsko Aranđelovo, u oblastima obrazovanja, kulture, infrastrukture i slično

– istakao je predsednik Saveta mesne zajednice Banatsko Aranđelovo Dragan Nedeljkov.

Na ovoj svečanosti je od strane svih prisutnih potpisana i zajednička deklaracija u kojoj se oni zalažu za produbljivanje dalje saradnje u svim oblastima, kako bi se bi se unapredila međusobna povezanost, postigao veći stepen razumevanja i poštovanja.

Share

Nema komentara »

RSS feed for comments on this post.
TrackBack URL

Leave a comment