Tradicionalni susret na tromeđi

Branislav Bugarski

U subotu 24. maja 2014. godine, na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije je po 18. put obeležen dan evroregije „Dunav-Kriš-Moriš-Tisa“ (DKMT).

Kao i ranijih godina, tog vikenda je bilo moguće preći granice ove tri države iako ne postoje zvanični granični prelazi.

Prisutnima su se obratili visoki funkcioneri iz pomenutih zemalja, koji su istakli značaj ove evroregije, ukazali na realizovane zajedničke projekte i govorili o planovima za investicioni period od 2014. do 2020. godine.

Ispred Mađarske su govorili Gabor Banjaji, predsedavajući Skupštine evroregije DKMT i Ana Mađar, predsednica Skupštine županije Timiš. Rumuniju je predstavljao Titu Božin, predsednik županijskog saveta Timiš, dok je u ime AP Vojvodine govorio Branislav Bugarski, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Bugarski je u svom obraćanju naglasio da postoji mnogo oblika moguće saradnje, i da treba raditi na projektima koji će unaprediti kvalitet života svih žitelja ove evroregije.

Kao prioritete on je istakao razvoj infrastrukture, poljoprivrede, kulture  i drugih oblasti života…

Nakon svečanosti na samoj tromeđi, zvanice su otišle u Mađarsku, gde je održana Skupština evroregije DKMT. Na toj skupštini, dosadašnji predsedavajući DKMT, Gabor Banjaji je predao funkciju predsedavajućeg AP Vojvodini u narednih godinu dana, i izrazi nadu da će Srbija ubrzo postati članica EU, te da će granice postati samo formalnost.

Primajući predsedavanje evroregijom DKMT, Branislav Bugarski je rekao da će naša strana učiniti sve da saradnja bude sve sadržajnija i korisnija, da će najveći prioritet biti razvojni programi EU u predstojećem periodu i istakao značaj DKMT regije u razvoju dobrosusedskih odnosa tri države.

Izvor – „Novokneževačke novine“

Share

Nema komentara »

RSS feed for comments on this post.
TrackBack URL

Leave a comment