Skulptura Mihajla Pupina u Podlokanju

Skulptura Mihajla Pupina, rad Save Halugin - PodlokanjMilivoj Bata Klepić je u „ulici skulptura“ u Podlokanju (ulica „Vuka Karadžića“), pre par dana, postavio još jednu u nizu izuzetnih skulptura.

Naime, reč je o skulpturi Mihajla Pupina, radu našeg poznatog umetnika Save Halugina. Sredstva za izgradnju postamenta, kao i za izlivanje skulpture i ovoga puta obezbedio je Bata Klepić.

Klepić se u dogovoru sa Savom Halugin, odlučio upravo za izradu skulpture Mihajla Pupina i postavku iste u samom centru Podlokanja jer je želeo da istakne značaj ovog velikog naučnika, diplomate i pisca.

Mihajlo Pupin je bio srpski naučnik, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija, počasni konzul Srbije u Sjedinjenim američkim državama. Takođe, dobitnik je i Pulicerove nagrade za autobiografsko delo „Od pašnjaka do naučenjaka“, bio je član Američke akademije nauka, Srpske kraljevske akademije i počasni doktor 18 univerziteta

– rekao nam je Bata Klepić.

To su samo neke „reference“ koje su Klepića navele na ideju da bi Pupinova skulptura trebala da pronađe svoje mesto među skulpturama u centralnoj ulici u Podlokanju. 

Takođe, Klepić je želeo da istakne i činjenicu da je danas Banat u sastavu Srbije zahvaljujući ponajviše Pupinu i njegovom diplomatskom uticaju koji je uživao u Sjedinjenim američkim državama.

Povrh svega, Mihajlo Pupin je rođen u Banatu, u Idvoru, tadašnjoj Austro-ugarskoj monarhiji, pa je svoj diplomatski uticaj i lično prijateljstvo sa američkim predsednikom Vudro Vilsonom iskoristio kako bi tokom Pariske mirovne konferencije u maju 1919. godine uticao na odrđivanje granica Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Naime, Francuska, Engleska i Rusija zatražile su od Srbije da učini određene teritorijalne ustupke Rumuniji i Bugarskoj, koje se tiču Banata, odnosno dela Makedonije… Međutim, nakon Pupinovog obraćanja Vilsonu, SAD je izvršio snažan pritisak na saveznike, te je Banat ostao u sastavu Srbije, odnosno Kraljevine SHS 

– istakao je Klepić.

Milivoj Bata Klepić ima ideju i da se u Idvoru postavi ista skulptura, budući da se radi o rodnom mestu ovog velikana srpskog naroda.

Ne treba zaboraviti ni na prethodne projekte koje je započeo Bata Klepić u Podlokanju. Dom kulture u Podlokanju je u većoj meri rekonstruisan, tako da danas predstavlja reprezentativni objekat u centru sela.

Najveći deo sredstava za sanaciju ovog objekta, iako je isti u vlasništvu mesne zajednice Banatsko Aranđelovo, obezbedio je Klepić iz sopstvenih sredstava.

Sanacija Doma kulture, kako bi od ovog obejkta napravili Muzej naivnih ikona jedinstven u ovom delu Evrope, kao i uređenje prostora na prvom spratu za budući prirodnjački ili arheološki muzej sa eksponatima sa arheološkog nalazišta u Podlokanju, rad na „ulici skulptura“, izgradnja seoske kapele, adaptacija nekoliko stambenih objekata u Podlokanju u cilju promocije seoskog turizma, sanacija zgrade osnovne škole i slični projekti iziskuju još mnogo finansijskih sredstava što prevazilazi moje mogućnosti, tako da sam prinuđen da se za pomoć obratim mesnoj zajednici Banatsko Aranđelovo, opštini Novi Kneževac, kao i drugim donatorima kako bi selo postalo svojevrstan „Andrić grad“ na severu Banata

– rekao nam je ovom prilikom Milivoj Bata Klepić.

Tako je Savet mesne zajednice Banatsko Aranđelovo, na svojoj sednici 26. juna tekuće godine, doneo odluku da se obrati opštini Novi Kneževac za dodelu obećanih finansijskih sredstava u visini od 1,6 miliona dinara, kako bi se pomoglo Klepiću da završi radove na Domu kulture.

Savet MZ Banatsko Aranđelovo doneo je odluku i da Klepiću pomogne u sanaciji i adaptaciji zgrade bivše osnovne škole u Podlokanju, tako što će mesna zajednica finansirati obnovu sanitarnog čvora u ovom objektu.

Mesna zajednica pomogla je radove na košenju i uređenju „ulice skulptura“ u Podlokanju, nabavkom 100 litara benzina za motorne kosačice, što je dovoljno za ovu sezonu.

Nadamo se da će opština Novi Kneževac prepoznati značaj pomenutih projekata u svetlu unapređenja sveopšte turističke ponude opštine, te da će iznaći sredstva kako bi pomogla rad, trud i ideje ovog čoveka koji, iznova i iznova, nastoji da obogati i oplemeni životni prostor svog sela…

Share

1 komentar »

RSS feed for comments on this post.
TrackBack URL

 1. Komentar Kapunac Stevan :
  16 avgusta, 2014 u 01:12

  Poštovani,
  Prateći informacije o Mihajlu Pupinu, na Vašem sajtu sam pročitao tekst o Bati Klepiću, veoma cenimo njegovo viđenje značaja Pupina i ono čto je uradio u Podlokanju.
  Zavičajni kompleks u Idvoru koji čuva Pupinovo nasleđe pozdravlja svaki doprinos da se ono što je Pupin učinio ne zaboravi.
  Ovom prilikom bi zamolio da nam pomognete da sa gospodinom Klepićem stupimo u kontakt. Njegovo iskustvo bi nam pomoglo u nastojanju da Pupinovo ime i delo dobije mesto koje zaslužuje u načem društvu. U Idvoru je uprevo u toku prva mađunarodna likovna kolonija naivnog slikarstva gde preko dvadeset slikara radi u Pupinovoj zadužbini u Idvoru. Možda postoji mogućnost da nas gospodin Klepić poseti.
  Za Zavičajni kompleks Mihajla Pupina, Kapunac Stevan

Leave a comment