„Zlatni Ilindanski kotlić“ – po drugi put na Sigetu

Dobitnici nagrada - Siget

Proteklog vikenda meštani Sigeta organizovali su drugo po redu takmičenje u kuvanju pilećeg paprikaša – „Zlatni Ilindanski kotlić 2014“.

Ilindan je hrišćanski praznik koji se slavi 02. avgusta po gregorijanskom kalendaru i posvećen je Svetom proroku Iliji.

Priprema petlova - SigetToga dana, po narodnoj tradiciji i običajima, domaćice spremaju pileći paprikaš, tačnije kuva se paprikaš od petla. Upravo je ovaj narodni običaj bio i osnovni motiv meštanima Sigeta prilikom osmišljavanja lokalne maniufestacije kojom će se okupiti svi meštani, gosti i drugi posetioci.

Ipak, pored pilećeg paprikaša gosti ove manifestacije imali su priliku da uživaju i u drugim kulinarskim đakonijama koje su pripremili vredni domaćini.

Veselje uz muziku - SigetOve godine u pomenutoj manifestaciji učešće je uzelo 25 takmičarskih ekipa.

Organizatori su se potrudili da svaki učesnik dobije po petla, začine i adekvatan prostor za kuvanje i pripremu paprikaša.

Po mišljenju žirija, najbolji i najukusniji paprikaš od petla skuvao je Atila Konc iz Kanjiže, drugi je bio Dejan Popov iz Novog Kneževca, dok je treće mesto pripalo Milošu Zivlaku, takođe iz Novog Kneževca. Najbolji takmičari nagrađeni su peharima i drugim prigodnim nagradama.

Nakon takmičenja u kuvanju pilećeg paprikaša, meštani Sigeta i njihovi gosti nastavili su druženje uz muziku orkestra „Krajiške delije“ do kasnih večernjih sati.

Fotografije – Zoran Momić

Share

Nema komentara »

RSS feed for comments on this post.
TrackBack URL

Leave a comment