Sporna raspodela sredstva od „naftne rente“

Novi-Knezevac-opstina

U sredu, 17. septembra 2014. godine, održana je 79. sednica Opštinskog veća opštine Novi Kneževac.

Iz rada Veća na pomenutoj sednici izdvajamo tom prilikom usvojeni Program mera za unapređenje uslova života na teritoriji opštine Novi Kneževac iz sredstava ostvarenih od naknade za korišćenje mineralnih sirovina i geotermalnih resursa u 2014. godini, u planiranom iznosu od 17 miliona dinara.

Do pomenutih sredstava opština Novi Kneževac došla je zahvaljujući, pre svega, upornosti i istrajnosti čelnika mesnih zajednica Majdan-Rabe i Banatsko Aranđelovo koji su zajedničim naporima, a bez podrške najviših zvaničnika naše opštine, istupili pred Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku i mineralne sirovine, odnosno uputili dopis NIS-u, još u martu 2012. godine.

Tako su ove dve mesne zajednice uspele da našoj opštini obezbede povećanje prihoda po osnovu „naftne rente“, o čemu smo detaljno pisali na stranicama našeg sajta u članku Borba za „naftnu rentu“ od 12. marta 2012. godine.

Pa ipak, pomenuta finansijska sredstva raspodeljena su tako da  se ove godine samo manji deo istih „vratio“ u naseljena mesta sa teritorija mesnih zajednica Majdan-Rabe i Banatsko Aranđelovo, gde se i nalazi 95% naftnih bušotina sa kojih se crpi sirova nafta i po osnovu kojih naša opština uopšte i ostvaruje pravo na „naftnu rentu“ u iznosu od 17 miliona dinara u 2014. godini.

Raspodela naftne renteDeo pomenutih sredstava namenjen je za rekonstrukciju i izgradnju vodovoda u Sigetu, rekonstrukciju bunara u Banatskom Aranđelovu i rekonstrukciju zgrade MZ Majdan-Rabe (deo koji se „vratio“ u mesne zajednice Banatsko Aranđelovo i Majdan-Rabe, približno 3,2 miliona dinara), dok je veći deo sredstava namenjen nastavku izgradnje druge etape gradske kanalizacije (Novi Kneževac), rekonstrukciji zgrade Narodne biblioteke „Branislav Nušić“ i zgrade Pozorišta (obe u Novom Kneževcu), zatim deo sredstava namenjen je rekonstrukciji biciklističke staze i postavljanju saobraćajne signalizacije na istoj (Novi Kneževac – Srpski Krstur – Đala), deo će biti utrošen za izgradnju i rekonstrukciju sportskih objekata (FK „Obilić“ Novi Kneževac i FK „Jedinstvo“ Srpski Krstur), rekonstrukciju zgrade odeljenja neurologije pri Specijalnoj bolnici (Novi Kneževac) i za rekonstrukciju atmosferske kanalizacije na Smiljevači (Novi Kneževac).

Iz odluke Opštinskog veća jasno je da ce najveći deo sredstava prikupljen po osnovu „naftne rente“ biti utrošen za realizaciju projekata u naseljenom mestu Novi Kneževac, dok ce naseljena mesta sa područja mesnih zajednica koje su direktno pogođene aktivnostima NIS-a na iskopima, transportu, gaženju useva i slično, ostati bez adekvatne naknade u cilju unapređenja infrastrukutre ovih sredina.

Takođe, ne možemo a da se ne osvrnemo i na činjenicu da ni dinar gore pomenutih sredstava nije opredeljen za rekonstrukciju Doma kulture u Podlokanju (područje mesne zajednice Banatsko Aranđelovo), iako su čelnici opštine više puta do sada obećali pomoć gdinu Klepiću u iznosu od 1,5 miliona dinara, koji se do sada uložio više od 55 hiljada eura sopstvenih sredstava u ovaj objekat…

O rekonstrukciji Doma kulture u Podlokanju pisali smo u našem članku „Skulptura Mihajla Pupina u Podlokanju“ od 30. juna 2014. godine i u tekstu „Dom kulture u Podlokanju – od ruine do muzeja“ od 15. juna 2013. godine.

Iako ne sporimo potrebu da se investira u svaki od gore navedenih objekata (projekata), nadamo se pravednijoj raspodeli sredstava od „naftne rente“ u nekom narednom periodu, jer smatramo da sredine koje najviše „trpe“ zbog geotermalnih istraživanja, treba da imaju i najveću korist od sredstava prikupljenih po osnovu takvih aktivnosti, kako bi se obnovila postojeća saobraćajna, obrazovna, sportska, kulturna i svaka druga infrastruktura u ovim mestima.

Podela sredstava od „naftne rente“ i u buduće će biti predmet našeg interesovanja, te ćemo se truditi da pravovremeno ukažemo na sve „nepravilnosti“ po pitanju respodele istih.

Duboko smo uvereni da našoj mesnoj zajednici pripada daleko više sredstava, uzimajući u obzir činjenice da se većina bušotina nalazi upravo na području mesne zajednice Banatsko Aranđelovo, kao i da su članovi Saveta uložili veliki rad, trud i energiju u protekle tri godine ne bi li se izborili za sedmostruko povećanje pomenutih sredstava (sa 2,5 miliona u 2012. na 17 miliona u 2014. godini).

Sa više sredstava, mesna zajednica bi bila u mogućnosti da realizuje i više kapitalnih projekata, te na taj način obezbedila bolje uslove života za sve meštane, što je i poenta čitave „borbe“.

Share

1 komentar »

RSS feed for comments on this post.
TrackBack URL

  1. Komentar Vratite pare! :
    20 oktobra, 2014 u 10:24

    Cist lopovluk, vracajte pare!!!!!!!!!! Lopoviiiiiiii!!!!!!!!!!!

Leave a comment