U prazničnom razgovoru sa novim sveštenikom

Novi sveštenik u BASrpska pravoslavna crkva u Banatskom Aranđelovu od nedavno, tačnije od 15. avgusta 2014. godine, ima novog paroha.

Odlaskom prethodnog sveštenika Boška Radovanca u penziju, koji je više od dve decenije službovao u našem mestu, parohija u Banatskom Aranđelovu dobila je novog, mladog sveštenika jereja mr Zvijezdana Ignjića.

Zvijezdan Ignjić je rođen u Sarajevu 1983. godine, gde je završio osnovnu školu, dok je srednju bogoslovsku školu završio u Foči.

Teološki fakultet u Foči, Zvijezdan je završio kao student generacije sa prosekom ocena 9,20, gde je kasnije i magistrirao 2010. godine.

Oženjen je Tatjanom, studentom 4. godine Poljoprivrednog fakulteta, a službovanje u Banatskom Aranđelovu mu je prva parohija.

Iskoristili smo priliku da sa novim sveštenikom porazgovaramo oko praznika, tačnije posetili smo ga u parohijskom domu neposredno posle pravoslavnog Božića…

Ljubazno nas je dočekao u već punom domu prijatelja i ostavio utisak skromnog ali istovremeno otvorenog čoveka, uvek spremnog za razgovor i druženje.

Nakon uvodnog ćaskanja, par pitanja u vezi školovanja i ostalih biografskih podataka, kao i šaljivog saznanja da se u domu Ignjića mogu dobiti najrazličitije usluge, od sveštenika recimo usluge osveštenja doma, venčanja, krštenja i slično, pa sve do saveta u cilju boljeg roda kukuruza od popadije, prešli smo na nešto „teže“ teme…

Sveštenik sa suprugomZanimalo nas je koliko je novi sveštenik zadovoljan stanjem u kom se nalazi pravoslavni hram i parohijski dom, da li ima kakvih predloga u cilju unapređenja istih, čime se bavi u slobodno vreme i kako uopšte „vidi“ život u Banatskom Aranđelovu…

Na samom početku, novi sveštenik je želeo da istakne kako je veoma zadovoljan načinom na koji su ga parohijani primili.

Zaista sam zahvalan meštanima, budući da su nam po dolasku u Banatsko Aranđelovo mnogo pomogli da uredimo i opremimo parohijski dom… Svako je pomogao u skladu sa svojim mogućnostima, a supruzi i meni to zaista mnogo znači…

– rekao nam je paroh.

Kada je reč o stanju pravoslavnog hrama Sv. arhangela Gavrila u Banatskom Aranđelovu, prošlog leta, neposredno pred Vidovdan, izvršeni su radovi na sanaciji hrama.

U prvoj fazi sanacije, obezbeđena su finansijska sredstva u visini od 680 hiljada dinara, za zamenu vrata na hramu. Stara vrata zamenjena su novim, hrastovim vratima od punog drveta.

Pomenuta sredstva obezbeđena su zajedničkim naporima Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica, koji je obezbedio 480 hiljada dinara, opštine Novi Kneževac koja je učestvovala u ovom projektu sa 140 hiljada dinara i mesne zajednice Banatsko Aranđelovo koja je izdvojila 60 hiljada dinara.

Takođe, uporedo sa zamenom vrata na hramu, otpočela je i druga faza radova, koja se odnosi na krečenje spoljašnje fasade.

Vrednost radova na krečenju pravoslavnog hrama u Banatskom Aranđelovu iznosi 1,8 miliona dinara a neophodna sredstva obezbeđena su putem konkursa kod Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije.

Eksterijer hrama je u zadovoljavajućem stanju, budući da su pored radova na krečenju i zamene dela stolarije na hramu prošlog leta, ranije izvršeni radovi na hidroizolaciji objekta, zameni crepa i popravci zvonika… Za zamenu kompletne stolarije na hramu, neophodno je zameniti i stare, dotrajale prozore, a za pomenute radove biće potrebno još nešto više od milion dinara, što su značajna sredstva. Moj prethodnik imao je ideju da se nedostajuća sredstva obezbede delom i putem donacija meštana, tako da ću sa Crkvenim odborom svakako razgovarati na tu temu…

– rekao je sveštenik.

Problemi su posebno vidljivi kada se zakorači u unutrašnjost crkve, budući da više decenija nije bilo gotovo nikakvih radova na uređenju enterijera…

Kao najznačajnije probleme ističem neophodnost rekonstrukcije ikona, ikonostasa, stasidija (stolica) i slično. Međutim, najznačaniji problem sa kojim ću morati da se uhvatim u koštac jeste rekonstrukcija “žive” crkve, odnosno potrebno je pronaći način kako vratitii parohijane crkvi…

– rekao je, nimalo obeshabren ovim problemima, sveštenik.

Palenje badnjaka - Badnje večeTakođe, zanimljivo je i da je novi sveštenik organizovao podelu badnjaka u porti pravoslavnog hrama u Banatskom Aranđelovu sa početkom u 22 časa, što je nije u skladu sa ustaljenom praksom podele badnjaka koja se najčešće vrši u periodu od 15 do 18 časova.

Na pitanje zašto je tako „kasno“ organizovana podela badnjaka, sveštenik je rekao da je u dogovoru sa parohijanima dogovoren termin podele badnjaka.

Kako se meštani sela pretežno bave poljoprivredom i stočarstvom, te da u periodu od 15 do 19 časova imaju mnoštvo obaveza oko marve, na njihovu molbu smo termin podele badnjaka zakazali nešto kasnije no što je to uobičajno, kako bi svi mogli da završe svoje poslove i stignu na podelu badnjaka

– obavestio nas je paroh.

Na kraju, valja istaći i da je novi paroh već pridobio simpatije meštana, budući da se veoma često može videti u razgovoru sa parohijanima, na sportskim priredbama, kulturnim manifestacijama i svim ostalim okupljanima organizovanim u selu…

Nadamo se da će u nastupajućem periodu svako od nas uložiti dodatne napore u cilju unapređenja parohije, meštani kako bi pomogli da se crkvena infrastruktura potpuno uredi, a sveštenik kako bi „oživeo“ crkvu u selu… Veliki izazovi su pred nama… Vreme je da se ozbiljno prione na posao!

Share

Nema komentara »

RSS feed for comments on this post.
TrackBack URL

Leave a comment