Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej u poseti Banatskom Aranđelovu

Dolazak Patrijarha srpskog Irineja u Ban. Aranđelovo

Meštani Banatskog Aranđelova imali su jedinstvenu, čak istorijsku priliku da 13. februara 2015. godine ugoste Njegovu Svetost Patrijarha srpskog gospodina Irineja, koji je seoski hram posvećen Saboru svetih arhangela Mihajla i Gavrila, posetio u sklopu svojih redovnih aktivnosti u okviru obilazaka banatskih namesništva.

Ovo je prva poseta jednog poglavara Srpske pravoslavne crkve hramu u Banatskom Aranđelovu.

Doček Njegovoj Svetosti priredio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop banatski gospodin Nikanor, sa vršačkim đakonom, svim sveštenicima novokneževačkog namesništva i pet protojereja stavrofora. 

Dolazak Patrijarha Irineja u crkvuU prisustvu više od 200 vernika iz Banatskog Aranđelova i okoline i uz zvuke crkvenih zvona, Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej dočekan je uz najveće počasti, litijski i sa barjacima, prolazeći pod svečanim baldahinom „nebom“ do samog ulaska u hram.

 

Tom prilikom služena je popodnevna molitva Doksologija, u slavu Boga i za dug život Patrijarha, uz pojanje hora sveštenika novokneževačkog namesništva.

Obraćanje Patrijarha Irineja okupljenim vernicima u Ban. AranđelovuPo okončanju popodnevne službe, prisutnim meštanima, koji su ispunili ovom prilikom seoski hram, obratio se najpre Episkop banatski Nikanor a zatim i sam Patrijarh Irinej, poželevši vernicima dobro zdravlje, život u miru i istakao značaj vere, ljubavi i sloge, kao i negovanja i čuvanja ćiriličnog pisma po opstanak srpskog naroda i ukazao na važnost predstojećeg uskršnjeg posta, kako sa telesnog tako i sa duhovnog aspekta u cilju približavanja zajednici sa Bogom.

Izuzetna mi je čast što su našu malu parohiju danas posetili Njegova Svetost Patrijarh srpski gospodin Irinej i  Njegovo Preosveštenstvo Episkop banatski gospodin Nikanor. Koliko mi je poznato ovo je prva poseta jednog srpskog Patrijarha parohiji u Banatskom Aranđelovu, što istu čini istorijskom, te se zahvaljujem Njegovoj Svetosti na ovoj poseti i želim da nam poživi još dugo godina

– istakao je ovom prilikom sveštenik hrama u Banatskom Aranđelovu jerej mr Zvijezdan Ignjić.

Posle podele blagoslova okupljenom narodu Patrijarh srpski gospodin Irinej se upisao u knjigu Jevanđelja na Prestolu hrama u Banatskom Aranđelovu i ispraćen je uz zvuke zvona.

Share

1 komentar »

RSS feed for comments on this post.
TrackBack URL

  1. Komentar Konstantin Petrov :
    15 februara, 2015 u 21:58

    Odlicna stranica!!!

Leave a comment