Aktiv žena na jednodnevnoj eskurziji

Eskurzija - aktiv žena 1

Aktiv žena iz Banatskog Aranđelova je organizovalo jednodnevnu eskurziju 30. maja 2015 godine.

Tom prilikom članice aktiva žena iz Banatskog Aranđelova obišle su nekoliko lokacija po Sremu i Mačvi, odnosno posetile Sremsku Mitrovicu, Vrdnik, kao i istoimeni manastir na Fruškoj gori, rezervat prirode Zasavicu kraj Šabca i slično.

U Sremskoj Mitrovici članice aktiva oduševio je građevinski kompleks Carska palata,  jedano od najvažnijih arheoloških nalazišta u Sremskoj Mitrovici. Ova palata podignuta je krajem III ili početkom IV veka u jugoistočnom, elitnom delu grada,  uz reku Savu.

Carska palata izgrađena je na prostoru današnje Sremske Mitrovice, u rimsko doba Sirijuma, upravo zbog toga što je Sirijum od 294. godine bio jedna od četiri prestonice Rimskog carstva.

Zatim je usledio obilazak Vrdnika, lepog mesta u podnožju Fruške gore, kao i čuvene Vrdničke kule čiji temelji potiču još iz rimskog doba, dok je današnja kula ostatak utvrđenja koje je izgrađeno u XIV veku… 

Potom su članice aktiva obišle i manastir Vrdnik, koji je jedan od najznačajnijih manastira na Fruškoj gori, poznat još i kao Mala Ravanica jer su u njega bile prenete mošti Kneza Lazara. Izgrađen je krajem XV ili početkom XVI veka.

Na kraju, članice aktiva imale su priliku da posete i specijalan rezervat prirode Zasavica, koji je pod zaštitom države od 1977. godine, dom mnogobrojnih životinjskih i ptičijih vrsta.

Sa ovog putovanja, članice aktiva žena iz Banatskog Aranđelova nose lepe uspomene, kako zbog izuzetnih lokacija koje su imale prilike da posete, tako i zbog međusobnog druženja.

Share

Nema komentara »

RSS feed for comments on this post.
TrackBack URL

Leave a comment