Promocija knjige „Ruski fotograf (srpskog porekla)“

Ruski fotograf (srpskog porekla)

Angelina Dimitrijević, osnivač Udruženja građana „Sećanje na nekog“, ugostila je u subotu, 08. avgusta 2015. godine, u svom domu u Banatskom Aranđelovu, književnika Branislava Filipovića, sa prijateljima.

To književno veče bilo je posvećeno promociji Filipovićeve nove knjige „Ruski fotograf (srpskog porekla)“.

Publika je sa uživanjem propratila promociju, koja je bila obogaćena recitovanjem književnika Marka Korice i zvucima gitare Branislava Staneca.

Branislav Filipović je rođen 1965. godine u Beogradu, a svojevremeno je apsolvirao na odseku fotografije na Moskovskoj akademiji primenjenih umetnosti. Živeo je i radio u Rusiji više od 15 godina. Njegovo delo „Ruski fotograf (srpskog porekla)“ posvećeno je licima i sudbinama koje su neraskidivo vezane za SFRJ i SSSR.

Kao i autor, glavni junak ovog dela je jugonostalgičar i rusofil, koji lično doživljava tragediju raspada dve zemlje. Roman je satkan od 43 priče, koje se mogu čitati zasebno, ali čine celinu.

Dva književnika, Filipović i Korica, upoznala su se 42 dana pre promocije pomenute knjige u Banatskom Aranđelovu. Ali, oni konstatuju da se znaju od rođenja Marka Korice, koji je imenjak junaka dela, živi u bloku 45 u Beogradu i ima sličnu sudbinu, koju kroz Filipovićevu priču doživljava „fotograf“. Sve u svemu, saglasni su naši sagovornici, sudbonosno prijateljstvo će trajati do kraja njihovih života.

Angelina Dimitrijević najavila je ovom prilikom da će sledeća promocija, u okviru književnih večeri u Banatskom Aranđelovu, verovatno biti roman „Brod od papira“ Marka Korice.

Share

Nema komentara »

RSS feed for comments on this post.
TrackBack URL

Leave a comment