Meštani Sigeta proslavili dan sela

Siget - najbolji kulinari R.Agošton, S.Nedeljkov i J. Balango

Meštani severnobanatskog sela Siget, koje je u sastavu MZ Banatsko Aranđelovo u novokneževačkoj opštini, četvrti put su proslavili Ilindan kao Dan sela. Prvi put litija je išla od pravoslavnog hrama u Banatskom Aranđelovu do Sigeta, gde je na ulazu u selo paroh Bojan Turo osveštao novopodignuti časni krst.

Časni krst su uoči seoske slave Svetog Ilije, dobrovoljnim radom podigli meštani Sigeta. Litija je potom nastavila do zgrade nekadašnje škole u centru mesta, gde je obavljeno osvećenje i rezanje slavskog kolača. U ulozi kuma slave bio je Dušan Mizdrak, a za narednu slavu za kuma je izabran Milan Lazić.

Svečanosti su prisustvovali predsednik novokneževačke opštine dr Radovan Uverić, predsednik Skupštine opštine Kanjiža Miloš Kravić i drugi gosti. 

Sveštenik Srpske pravoslavne crkve u Banatskom Aranđelovu Bojan Turo u čijoj parohiji je i naselje Siget, koji ovde službuje godinu dana jer je prošlog leta ovde nameštenje dobio za Svetog Iliju.

Siget - Osvećenje krstaZa godinu dana puno toga se pokrenulo i uradilo. Za seosku slavu smo u ulazu u selo zajedničkim radom podigli časni krst, zahvaljujući sredstvima koje su prikupili stanovnici Sigeta. Prateći korake svojih predaka na taj način su ostavili iza sebe amanet svojim potomcima da prate njihove stope u budućnosti i da se Sveti Ilija lepo uvek proslavlja

– naglašava sveštenik Bojan Turo.

Siget po poslednjem popisu iz 2011. godine ima skoro 200 stanovnika u pedesetak domaćinstava, mahom Srba pravoslavaca, a jedna četvrtina žitelja su Mađari. Žitelji Sigeta uglavnom žive od poljoprivrede, najviše od stočarstva i proizvodnje mleka. Siget je polovinom prošlog veka imao i preko 500 stanovnika, ali su mnogi odlazili u potrazi za boljim životom. Dragan Balać je u Sigetu proveo detinjstvo, tu završio četiri razreda osnovne, do završetka osmoljetke nastavio u Banatskom Aranđelovu, sada je žitelj Futoga.

Uvek me nešto vuče da dolazim u Siget, koliko to vreme dozvoljava, bez obzira što nemam rodbine, ali imam drugara i prijatelja sa kojima sam ovde završio prva četiri razreda osnovne i proveo 15 godina lepog detinjstva. Moji preci u Siget su se naselili kao solunski dobrovoljci. Kada se okupimo svaki put evociramo uvek iste lepe uspomene. Sada nas obuzme tuga što je učionica prazna, a nekada nas je u jednom odeljenju u četiri razreda bilo preko 40. Svi smo učili zajendo, voleli se i bili dobri đaci, kada smo posle nastavljali u višim razredima u Banatskom Aranđelovu, jer smo imali izuzetnu učiteljicu Katicu Jovičin. Ko je bio nevaljao dobio je malo po turu, ali to nikome nije smetalo

– priča Dragan Balać.

Za seosku slavu tradicija postaje organizovanje “Ilindanskog kotlića” u kuvanju paprikaša od petlova. Od popodneva do večeri takmičile su se 24 kulinarske ekipe iz Sigeta, Banatskog Aranđelova, Majdana, Čoke, Novog Kneževca i drugih mesta.

Od Evice Vranković, jedne od organizatorki, saznajemo da su ovog puta petlovi za “Lindanski kotlić” iz dvorišta ovdašnjih domaćina, ali da se to neće odraziti na populaciju domaće živine, jer je ostalo dosta mlađih petlića.

Prema oceni stručnog žirija u kome su bili kuvari od zanata Marica Jočić, Valerija Krstić i Duško Jovetić, najukusniji pobednički paprikaš skuvala je Rozalija Agošton iz Sigeta sa ekipom Aktiva žena Banatsko Aranđelovo.

Paprikaš sam kuvala po našem domaćem banatskom receptu, kao i svaki put kada petao završi na našoj trpezi. Stavi se crnog luka, petao od nogu do glave s krestom, a i ovog puta petao je bio domaći iz našeg dvorišta. Imala sam dvanaest komada, ovaj je posebno ostavljen za seosku slavu. Verovatno je zato ispao tako ukusan paprikaš. Nisam ga merila koliko je težio, ali paprikaša ima dovoljno za našu ekipu

– kaže Rozalija Agošton, kojoj je pripao pobednički pehar.

Pehar za drugo mesto osvojio je Stevan Nedeljkov iz Novog Kneževca, a za treće mesto Janoš Balango iz Sigeta. Pored paprikaša od petlova na ražnjevima se pekla jagnjad i prasad, a sve je pratilo narodno veselje, koje se uveče preselilo pod šatre. Štimung su pravili “Momci Bukovice”, pevačica Jelena i bend “KIS”.

Izvor – Milorad Mitrović, novinar novosadskog lista „Dnevnik“

Share

Nema komentara »

RSS feed for comments on this post.
TrackBack URL

Leave a comment