Umesto lije, na nišanu šakali i divlja svinja

Lovačko udruženje „Kočovat“ iz Banatskog Aranđelova organizovalo je 24. decembra „Sedamnaestu hajku na kočovatsku lisicu“, uz  učešće stotinak lovaca iz Vojvodine. Domaćini su za učesnike, u prostorijama Lovačkog doma u selu, priredili tradicionalni banatski, disnotorski doručak, a potom su se u traktorima i terenskim vozilima lovci uputili prema Kočovatu, lovištu koje se nalazi uz samu srpsko – rumunsku granicu, na desetak kilometara udaljenosti. Učesnici hajke su lovili lisice, šakale i divlje svinje, ali su ovoga puta lije bile lukavije, tako da nije odstreljena ni jedna.

Ipak, hajkači se nisu vratili praznih šaka, ulovljena su dva šakala i jedna divlja svinja. Šakala je prvi odstrelio Slobodan Milošev iz Subotice, osvojivši, na taj način,  nagradu da u lovištu na severu Banata odstreli jednog srndaća.

Za goste su dobre zalogaje pripremile članice Aktiva žena iz Banatskog Aranđelova, na čelu sa Anom Heđeš, koja naglašava da žene pomažu domaćim lovcima da bi gosti poneli što leše utiske. Glavna kuvarica Valerija Krstić veli da se provereni jelovnik ne menja – disnotorski specijaliteti se služe za fruštuk, a za ručak su u velikim bogračima pripremljeni supa od fazana i srneći paprikaš.

Učesnik hajke bio je i predsednik opštine Novi Kneževac dr Radovan Uverić, koji nije skrivao zadovoljstvo.

Ovo je jedna dobra manifestacija koja ima višegodišnju tradiciju, a treba je negovati i u buduće, rekao je Uverić. Za naše prilike okuplja se mnogo lovaca. Dan je bio prilično pogodan za lov, međutim – divljači je bilo malo za pucanje i odstrel. Ali, to nije najvažniji cilj, nego druženje u drugom poluvremenu.

Predsednik LU „Kočovat“ Nedeljko Jablanov smatra da su domaćini bili dobri organizatori, a raspoloženje učesnika hajke je bilo na zavidnom nivou, počev od doručka, preko boravka na terenu, pa sve do povratka i ručka, uz muziku.

Imali smo sreće da su odstreljena dva šakala i jedna divlja svinja, a drugu, na koju je pucano – nismo uspeli da pronađemo. Odziv učesnika je bio solidan. Imali smo 130 prijavljenih, ali zbog lošijeg vremena i poledice neki su odsutali od puta. Sve u svemu, zadovoljni smo – kaže Jablanov.

Siniša Lukač je prvi put zbog lova stigao na krajnji sever Banata.

Lovište je jako lepo, dobra je organizacija hajke, baš domaćinski – zadovoljan je bio Lukač. – I kod nas se organizuju hajke na lisice, ali mi nemamo visoke divljači, pa je i to bio povod da dođem sa drugarima iz Veternika i Kovilja. Nisam imao priliku da nešto odstrelim, ali u ovakvim prilikama nam je najvažnije druženje, jer nam danas dobri međuljudski i drugarski odnosi najviše nedostaju. Nama su, u goste u Nove Karlovce, dolazili lovci iz Kikinde, a razgovaraću sa domaćinima iz Banatskog Aranđelova da proširimo krug prijateljstva.

Sumirajući učinak, upravnik lovišta u LU „Kočovat“  Dušan Vranković nije skrivao zadovoljstvo disciplinovanošću učesnika hajke, koji su posao na terenu odradili savesno.

Došli su nam učesnici iz Novog Sada i okoline, Subotice i drugih naselja iz Vojvodine, među kojima je dosta naših starih poznanika, ali bilo je i onih koji su nam se pridružili prvi put – objašnjava Vranković. – Lisice su nas ovoga puta nadmudrile, ali predatora ima u izobilju na našem terenu, jer su se namnožili i šakali. Žale nam se domaćini da su lisice sve prisutnije u selima, gde ih često viđaju, pa strahuju da im ne ugroze živinu. Ove godine su naši lovci odstrelili oko 40 lisica i 25 šakala. Predatori su opasnost za plemenitu divljač, koju nastojimo da sačuvamo prihranjivanjem u zimskom periodu. Imamo preko 60 solišta i oko 20 hranilišta za srneću divljač, kao i više od 70 hranilišta za fazane, pošto je svaki naš lovac dužan da uredi po jedno hranilište, a za divljač smo pripremili dovoljno hrane.

Izvor: tekst i foto – Milorad Mitrović, objavljeno u novosadskom listu „Dnevnik“ dana 26.12.2016. godine

Share

Nema komentara »

RSS feed for comments on this post.
TrackBack URL

Leave a comment