U Sigetu obeležen Sv. Ilija

U Sigetu je 2. avgusta tradicionalno obeležen Sveti Ilija – Dan sela.

U podne je u zgradi bivše škole, u centru sela, obavljen čin osvećenja i rezanja slavskog kolača. Osvećenje su obavili sveštenoslužitelji Radoje Perin, Bojan Turo i Goran Karaica, a kumovi su bili članovi Udruženja građana „Siget“. Kumstvo je za sledeću godinu preuzela meštanka Dragica Vranković.

Svečanosti su pored građana, između ostalih, prisustvovali: načelnik Severnobanatskog okruga Nikola Lukač i predsednik Opštine dr Radovan Uverić, sa saradnicima.

U popodnevnim satima je, u dvorištu škole, upriličen Sedmi Ilindanski zlatni kotlić – takmičenje u kuvanju petlovog paprikaša.

Snage je odmerilo dvadesetak kulinara iz novokneževačke i okolnih opština. Na osnovu odluke organizatora, stručni žiri je dodelio po dve prve, druge i treće nagrade.

Prvo mesto dele Kalman Boršoš iz Čoke i Ervin Makra iz Rabea, drugo – Dalibor Čonić iz Crne Bare i Ištvan Šandor iz Sigeta, a treće mesto – Nikola Vranković iz Sigeta i Ivan Elezović iz Banatskog Aranđelova.

Paprikaš su ocenjivali: Silvester Sečei iz Kanjiže, Davor Stojkov iz Crne Bare i Jovan Dimitrijević iz Banatskog Aranđelova.

Dobro raspoloženje nije manjkalo, a u večernjim satima je priređen koncert krajiške muzike u izvođenju ansambla „Majkani“.

Dan sela u Sigetu je obeležen pod pokroviteljstvom Opštine.

Tekst i fotografija – Zlatan Fehimović

Share

Nema komentara »

RSS feed for comments on this post.
TrackBack URL

Leave a comment