Milivoj Bata Klepić

Milivoj Bata KlepićMilivoj Bata Klepić rođen je 1948. godine u Podlokanju, dok u Beogradu živi od 1957. godine.

Od osamdesetih godina XX veka počinje da se bavi kolekcionarstvom i trgovinom dela srpske moderne umetnosti, posebno delima iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka.

Kasnije svoja interesovanja proširuje i na savremenu umetnost. Tokom vremena stvara i posebne kolekcije Art brut i ikone naivnih slikara. Takođe, bavi se galerijskim poslom i izdavaštvom.

Od 2000. godine, u rodnom mestu Podlokanju, od desetak kupljenih i adaptiranih starih kuća stvara muzej skulrtura malih i velikih formata i zbirke naivnih ikona na staklu i platnu.

Važno je istći da je Milivoj Bata Klepić, uz pomoć mesne zajednice Banatsko Aranđelovo, izgradio kapelu na pravoslavnom groblju u Podlokanju.

Muzej naivnih ikona u PodlokanjuMeđutim, najveći poduhvat je svakako što je oronulu Zadružni dom, uz znatna finansijska ulaganja pretvorio u Muzej naivnih ikona, sa postavkom umetnina i izložbenim prostorom od 220 metara kvadratnih, kakvim bi se dičile i mnogo veće varoši.

Takođe, organizovao je i dve zapažene izložbe: Art brut (2007. godine, Euro Art galerija) i Marka Čelebonovića (2010. godine, Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić).

Živi i radi u Beogradu, gde poseduje i galeriju show room – zatvorenog tipa.

 

2 Comments »

RSS feed for comments on this post.
TrackBack URL

 1. Komentar Ilija Mihajlovic :
  13 septembra, 2015 u 22:00

  Veceras sam na RTV gledao emisiju o Bati i odusevio se.
  Kad bi bilo sledbenika ove price tj dela gde bi nam bio kraj
  Stavili ste me u ozbiljno razmisljanje

 2. Komentar zorka :
  17 januara, 2016 u 18:05

  Ja poticem iz susednog mesta i dobro znam kako je izgledao Podlokanj i kakav je uspeh galeriste i velicinu ovog poduhvata u ovim vremenima.
  Nazalost nigde kontakt telefona radi bilo koje podrske za one koji su spremni da na bilo koji nacin podrze ovu ativnost.
  Sa postovanjem ,
  Zorka Lazic

Leave a comment